Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Hatvan városa adott otthont a XV. Országos SM napnak

Publikálva: 2015 augusztus 28
2321 alkalommal

2015. augusztus 16-án Hatvanban került megrendezésre az Észak-Magyarországi SM Egyesület szervezésében az Országos SM nap. Az évente megrendezésre kerülő rendezvényen került bemutatásra a „Ezerarcú társ” című dal, az SM himnusz. A program díszvendégei francia kerékpárosok voltak, akik sclerosis multiplexes betegekért kerekezték végig Európát.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége (MSMBSZ) 11 SM szervezetet tömörít magába (megyei-, Budapesti egyesületek, alapítvány) és az 1200 tagból több, mint 200 beteg vett részt az XV. Országos napon Hatvanban a hétvégén.

A rendezvényt Horváth Richárd polgármester nyitotta meg, aki a betegeknek átadta Hatvan városa polgárainak üdvözletét és örömét fejezte ki, hogy házigazdái lehetnek a nagyszabású országos rendezvénynek.

A köszöntések sorában Kovácsné dr. Tóth Ágnes az MSMBSZ elnöke az egyesület 15 éves történetét ismertette. Érdekességként elmondta, hogy 2001-ban már fogadott az egyesület francia kerékpárosokat az „Odüsszeia remény 2001 program” keretében. Ezután a francia kerékpárosok képviselője és a Szlovák SM Szervezet köszöntötte a résztvevőket.

Dr. Szántainé Kelemen Anita a Magyar Sclerosis Multiplex Alapítvány elnöke szokásához híven ajándékkal érkezett: az „Ezerarcú társ”című dal az SM himnusz lemezfelvételével. A dal szerzője Dávid Péter és Nagy Zoltán. Az énekes Nagy Zoltán előadása könnyeket csalt a résztvevők szemébe, akik állva tapsolták meg a szerzeményt.

A konferencia szakmai programjában Dr. Jakab Gábor Ph.D. (Uzsoki Úti Kórház, neurológia osztályvezető főorvos, MSMBSZ mellett működő Orvos Tanácsadó Testület, elnök) bemutatta a mozgás jótékony hatásait SM megbetegedésben, de a résztvevők a rehabilitáció jelentőségével is megismerkedhettek az előadásban. Kis Huszti Ágota (Uzsoki Úti Kórház, neurológia, gyógytornász) a virtuális valóságban történő mozgás eredményeiről számolt be. A Wii-t a kórházban SM betegek mozgáskezelésében sikeresen alkalmazzák, ahol a fizikai aktivitást, a virtuális valóság élményével ötvözik. A beteg és terapeuta visszajelzést kap a mozdulatokról az egyensúlyról illetve felkelti a versenyzés élményét is. Ince Gábor informatikustól a „Beszédfelismeréssel működő rendszerről” hallhattak előadást, amely szintén a rehabilitáció egyik lehetőségét hordozza magában.

Urbán Judit (Nemzetközi Pető Intézet, konduktor) előadásában a Nemzetközi Pethő Intézet rehabilitációs tevékenységéről beszélt kiemelve az SM betegségre speciálisan alkalmazható rehabilitációs lehetőségeket.

Kovácsné Dr. Tóth Ágnes (MSMBSZ, elnök) a Nordic Walking hatásiról tartott előadásában kiemelte, hogy mozgászavarban mennyit segíthet a bot használata. Illetve képeket mutatott a „MoSoly Hete” programról, ahol a résztvevő SM betegek ki próbálhatták vagy akár meg is tanulhatták ezt a mozgásformát.

A rendezvény zárásaként a résztvevők nagy örömmel hallgatták a Hatvani Polifónia vegyes-kart, és ellátogattak a Vadászati Múzeumba is.

 

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS