Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

ORSZÁGOS SM NAP

Publikálva: 2014 szeptember 18
2729 alkalommal

 A Találkozások városa adott otthont a XIV. Országos SM napnak

A Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) és az SMesély Egyesület Győrben szervezte meg 2014. szeptember 7-én nagy sikerű, országos betegtalálkozóját.

A győri ETO Park Hotelben megrendezésre került színvonalas rendezvényre az ország különböző pontjairól érkezett a több mint 230 SM-beteg hozzátartozóik és segítőik kíséretében. Jöttek Budapestről, Békés megyéből, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Csongrád megyéből, Győr-Moson-Sopron megyéből, Hajdú-Bihar megyéből, Heves megyéből, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Komárom-Esztergom megyéből, Nógrád megyéből, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből és Vas megyéből is.

A Sclerosis Multiplexes Egyesületek tagjainak ismét lehetőségük nyílt a már hagyománnyá vált tudományos ismeretterjesztő előadásokon és kulturális programokon való részvételre, az SM centrumokban dolgozó elismert SM-kutatókkal, neurológusokkal való beszélgetésekre és a régi, jó ismerősként, barátként üdvözölt betegtársakkal való örömteli találkozásokra. Sokan minderre a berekfürdői MoSoly Hete fesztivál óta vártak, hiszen néhányan közülük sajnos már nagyon nehezen mozognak, és számukra sokszor ezek a találkozók jelentik a szürke hétköznapokból való kikapcsolódást.

Az SM napot a rendezvény fővédnöke, Simon Róbert Balázs, Győr alpolgármestere, országgyűlési képviselő nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte Győr regionális szerepét, hiszen a város kiemelkedően fontos szerepet tölt be az ipar, a kultúra, az oktatás és az egészségügy területén is.

Dr. Kelemenné Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke az alapítvány, Dr. Csányi Attila, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház neurológia osztályának osztályvezető főorvosa az orvosszakma, Kovácsné Dr. Tóth Ágnes, a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének elnöke a betegszervezet nevében köszöntötte a megjelent vendégeket.

Kontra Andrea, egészségpolitikai szakértő a szociális ellátórendszerekről tartott előadásában a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségével kapcsolatos legújabb jogszabályokkal ismertette meg az érdeklődőket.

Dr. Bencsik Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense előadásában a terápiás fegyelemre, a rendelt gyógyszerek következetes és rendszeres használatára és az ezzel összefüggő hatékonyságukra hívta fel a betegek figyelmét. A magával ragadó előadásban konkrét adatokkal támasztotta alá, hogy a berendelt gyógyszerek milyen mértékben késleltetik a megbetegedés során a korlátozottság/fogyatékosság kialakulását, szemben a betegség természetes lefolyásával.

Dr. Rum Gábor, a győri kórház neurológus főorvosa a 21. századi gyógyszereket, az új terápiás lehetőségeket és a már klinikai vizsgálatokban alkalmazott új hatóanyagokat ismertette. Előadásában kitért az új gyógyszerek hatékonyságára, mellékhatás profiljukra.

Dr. Csányi Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa prezentációjában a nagyon sok beteget érdeklő problémakört járta körül: az SM és a memóriazavar és kognitív funkciók romlása közötti összefüggésekre kereste a magyarázatokat. Útravalóul a betegekkel megismertetett néhány praktikus gyakorlatot, amely segítségével saját maguk is karbantarthatják és fejleszthetik memóriájukat.

A tudományos előadásokat Karsai Klára színművésznő fergeteges előadása követte, melynek célja a betegek mindennapi gondjaiból való kizökkentése és szórakoztatása volt.

Győr, 2014. szeptember 7.

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS