Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Súlyosan fogyatékos személyek által igénybe vehető személyi jövedelemadó kedvezmény

Publikálva: 2014 március 10
6435 alkalommal

A súlyos fogyatékosság (egészségkárosodás) mértékét sok esetben a betegség által okozott fogyatékosság dönti el.

Nem mérlegelhet az igazolást kiadó orvos a fogyatékossági támogatásban (FOT), a rokkantsági járadékban/ellátásban részesülők, illetve az 1-es típusú diabéteszben, valamint a 2-es típusú cukorbetegség szövődményes formáiban szenvedők esetében.

A kedvezmény igénybevételéhez igazolásra van szükség. Az igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a szakambulancia vagy szakorvos által készített orvosi dokumentáció alapján a beteg által választott háziorvos állíthatja ki. A betegség, illetve fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmenti jellegének meghatározására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult.

Az igazolásnak tartalmazni kell a kedvezményt igénybevevő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, valamint a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását és ezen igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírását.

Az igazolás birtokában a magánszemély az adóelőleg megállapítása során (adóelőleg-nyilatkozat megtételével) év közben is kérheti a kedvezmény figyelembevételét.

Amennyiben a magánszemély nem tesz adóelőleg-nyilatkozatot, akkor a kedvezményt nem veszti el, az a személyi jövedelemadó bevallásban is érvényesíthető év végén.

A kedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást nem kell csatolni az adóelőleg-nyilatkozathoz, illetve a személyi jövedelemadó bevalláshoz sem eredeti, sem másolati példányban. Az igazolást a bevallás másolati példányával együtt meg kell őrizni az 5 éves elévülési időn belül.

A kiállított igazolás alapján a magánszemély az adóelőleg megállapításához tett adóelőleg-nyilatkozatában is kérheti a kedvezmény figyelembevételét az adóelőleg megállapítására kötelezett kifizetőtől. Nyilatkozat hiányában év végén a személyi jövedelemadó bevallásában is érvényesíthető a kedvezmény.

Összege: A személyi jövedelemadóról, illetve a személyi kedvezményekről rendelkező törvény szerint az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg illeti meg a súlyosan fogyatékos magánszemélyeket.

A minimálbér 2013-ban 98 000 forint volt, kedvezmény 4.900,- Ft/hó, idén 101 500 forint, a kedvezmény 5.075,- Ft/hó.

Amennyiben az egész adóévre igazolható a súlyos fogyatékosság, minden hónapra visszaigényelhető a kedvezmény az SZJA- bevallásban.

Egyéb esetben minden hónapra, amikor legalább egy napig fennáll a súlyos fogyatékosság, és ez igazolható.

SZJA bevallás önellenőrzésére 5 évre visszamenőleg van lehetőség, aki tehát nem vette igénybe a kedvezményt, de jogosult lett volna rá, önellenőrzéssel visszakaphatja a kedvezményt.

Kedvezmény igénybevételére jogosult:

1. Hallássérült:

Akinek a hallásküszöb értéke a beszédfrekvenciákon mindkét fülön 60 decibel felett van. Ebbe a kategóriába tartozik a siket, akinek a hallásküszöb értéke mindkét fülön 80 decibel feletti, valamint a nagyothalló, akinél ez az érték 60-80 decibel közé esik.

 

2. Látássérült:

Akinek a látóélessége megfelelő korrekcióval mindkét szemén legfeljebb 5/70, vagy az egyik szemén legfeljebb 5/50, a másik szemén három méterről "olvassa" az ujjakat, vagy az egyik szemén legfeljebb 5/40, a másik szemén pedig nincs fényérzékelés, illetve akinek közeli látásélessége rövidlátás esetén Csapody V., vagy annál rosszabb. Akinek látótere mindkét oldalon körkörösen húsz foknál szűkebb, szintén beletartozik az adott kategóriába. A szürkehályog műtét kérdésében a megyei, fővárosi vezető szemész szakorvos állásfoglalása az irányadó. Az adókedvezményre az a személy jogosult, akinek műtéti gyógyítását a szakorvos nem tartja indokoltnak, mivel a műtéti beavatkozástól állapotjavulás nem várható.

 

3. Mozgássérült:

Azok, akik kerekesszéket, személyemelőt, kádbaemelőt, illetve művégtagot, járógépet, esetleg két mankót vagy botot, vagy gördülő járókát, járókeretet használnak szükségszerűen, szintén adókedvezményre jogosultak, valamint azok is, akik önerőből nem tudják igénybe venni a tömegközlekedési eszközt, mert nehézséget okoz számukra például a megállóhely megközelítése, a járműre történő fel- és leszállás, illetve nem képesek tartós állásra, fogódzkodásra.

 

A sclerosis multiplexben szenvedő beteg csak abban az esetben minősül súlyos fogyatékosnak, ha a fenti körülmények valamelyike is fennáll. Mivel az SM több idegrendszeri struktúrát érint, a tünetei is változatosak. Első tünetként gyengeség és zsibbadás jelentkezhet egy vagy több végtagban. Előfordulhat mindkét láb gyengesége, járási nehezítettsége, illetve járásbizonytalanság, forgó jellegű szédülés, arcfájdalom, koncentrációs- és memóriazavar. (Betegség kód: G35).

 

Az SZJA bevallásra kötelezettek ne feledjék adójuk 1%-át felajánlani Egyesületüknek, vagy a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének. A felajánláshoz csak a kedvezményezett adószámára van szükség.

Kérdezzétek meg az Egyesület Vezetőjét, vagy nézzétek meg az egyesület honlapján, hogy jogosult-e fogadni az 1%-ot.

(Csak azok az egyesületek, alapítványok jogosultak erre, akik bevallási kötelezettségüknek eleget tettek. Klubok nem jogosultak.)

 

Kivonat a mellékletből:

 

Előrehaladott deformitással

G35

Sclerosis multiplex

járó rendszerbetegségek

G710

Izom dystrophia

                                                   G12

Gerincvelői izomsorvadás és rokon szindrómák

                                                   G120

Csecsemőkori gerincvelői izomsorvadás I. típus [Werdnig-Hoffmann]

                                                   G121

Egyéb öröklödő gerincvelői izomsorvadás

                                                   G122

Mozgató neuron megbetegedés

                                                   G128

Egyéb gerincvelői izomsorvadások és rokon szindrómák

                                                   G129

Gerincvelői izomsorvadás k.m.n.

                                                   M363

Arthropathia egyéb haematologiai rendellenességekben (D50-D76+)

                                                   M364

Arthropathia máshová osztályozott túlérzékenységi reakciókban

                                                   M368

A kötőszövet szisztémás rendellenességei máshová osztályozott, egyéb betegségekben

       

 

 

Jogszabály:

1. 335/2009. (XII. 29.) Korm. Rendelet melléklete A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek és fogyatékosságok felsorolása

2. 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményigénybevételére jogosító igazolás adattartalma

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS