Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Legyenek SM barát munkahelyek!

Publikálva: 2013 december 12
4094 alkalommal

Hogyan lehet együtt élni a sclerosis multiplex betegséggel és közben a munkahelyen is helytállni? – tették fel a kérdést az országos SM betegszervezetek képviselői budapesti sajtótájékoztatójukon, amelyen bemutatták azt a kézikönyvet, amelyet a munkaadók számára állítottak össze arról, miként tudják SM beteg dolgozóik munkahelyének megőrzését elősegíteni.

A Biogen Idec gyógyszercég és a két legnagyobb SM betegszervezet olyan programot dolgoztak ki, amelyben a munkáltatóknak fogalmaznak meg egyszerű, de az érintettek számára nagy jelentőségű tanácsokat. Mit és hogyan lehet átalakítani ahhoz, hogy az SM-mel élők is a lehető leghosszabb ideig dolgozhassanak, és mitől is válik igazán SM baráttá egy munkahely?

– A munkaadók szempontjából olyan egyszerűen megvalósítható dolgokról van szó, mint az otthonról való munkavégzés és a rugalmas munkaidő engedélyezése, a megfelelően erős fény és megvilágítás, valamint képernyőnagyító biztosítása, vagy a légkondicionálóval való hőmérséklet-szabályozás – mondta Tarcsa Mónika, a programot kezdeményező Biogen Idec Magyarország vezetője.

– Arra szeretnénk kérni a magyarországi munkáltatókat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és váljanak „SM barát munkahellyé”, amivel közvetve hozzájárulhatnak az SM betegek életminőségének javításához – fogalmazott Kovácsné dr. Tóth Ágnes, a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének (SMBOE) elnöke. Amint elhangzott, a kezdeményezés további célja, hogy eloszlassa az SM-mel összefüggő tévhiteket. Az SM ugyan gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség, de a tévhitekkel ellentétben nem mentális betegségről van szó, s a kór nem is fertőző. Ha esélyt kapnak, az SM betegek alkalmasak arra, hogy irodai, szellemi vagy könnyű fizikai munkát végezve dolgozzanak.

– Az SM-mel élők számára kulcsfontosságú, hogy ne zárkózzanak el a társadalomtól, és korábbi aktív életüket fenn tudják tartani. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele a munkahely megtartása,  és hogy aktív tagjai maradjanak korábbi közösségeiknek – hívta fel a figyelmet Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke.

A munkaadók kézikönyve letölthető IDE kattintva.

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS