Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Inkontinencia gondok: cseppnyi önbizalom a megoldásért

A vizelettartási probléma az SM betegség egyik leggyakoribb tünete, ám az inkontinencia közel sem csak a sclerosis multiplexes betegeket sújtja, hanem ma Magyarországon mintegy félmillió embert érint, akik közül csupán minden ötödik fordul orvoshoz.

A nem ellátott inkontinens betegek feltérképezése és tájékoztatása céljából indított Cseppnyi Önbizalom program az idei évben immár 203 háziorvosi praxisban zajlott. Az országos betegedukációs program fogadóóráin több mint 20 ezer érdeklődő vett részt. A magas részvételi arány főként a háziorvosoktól érkező meghívásnak volt köszönhető.

A vizelettartási zavarok még mindig tabu témának számítanak hazánkban és a világban is. Az  érintettek kis része fordul orvoshoz, legtöbben – mivel szégyellik a problémájukat – inkább magányosan küzdenek vele, és nem mernek beszélni róla. Sokan arról sem tudnak, hogy létezik megfelelő megoldás a panaszaikra. Tavalyig nem állt rendelkezésre átfogó magyarországi adat sem a vizelettartási problémákkal küzdőkről. Ekkor indult el a Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Betegedukációs Program.

A kampány során 2013 márciusában, áprilisában és májusában ismét kontinencia fogadóórákon várták az érdeklődőket. Az egész országban összesen 203 háziorvosi praxisban vehettek részt tanácsadási fogadóórákon az érintettek, érdeklődők vagy hozzátartozók, akiknek családtagjaik, ismerőseik vizelettartási zavarokat tapasztalnak és esetlegesen ápolásra is szorulnak. A tanácsadásokra a potenciálisan leginkább érintettek – a 45-65 év közötti hölgyek – személyesen a háziorvosuktól kaptak meghívót.

A fogadóórákat nagyrészt a helyi háziorvosok mellett tevékenykedő körzeti ápolók (a háziorvos mellett dolgozó szakképzett asszisztens) tartották, akik az általános tájékoztatáson túl arra is lehetőséget biztosítottak, hogy az érdeklődők négyszemközt is feltehessék kérdéseiket, így biztosítva betegeik számára a megfelelő diszkréciót.

A programban több mint 20 ezer érintett és érdeklődő vett részt. A háziorvosuktól meghívót kapott hölgyek 39 százaléka személyesen is elment a rendezvényekre, ami jól mutatja, hogy a potenciálisan érintettek körében mekkora igény mutatkozik a tájékoztatásra, tájékozódásra. A hasonló programokhoz mérten magasnak számító részvételi arány elsősorban a háziorvosok aktív részvételének, az általuk kiküldött meghívó leveleknek, valamint a körzeti ápolók és pácienseik közötti kapcsolatnak volt köszönhető.

A résztvevők tavalyhoz hasonlóan az idei program során is kitöltöttek egy rövid, az inkontinenciával kapcsolatos anonim kérdőívet. A több mint 20 ezer kitöltött kérdőív összesített eredménye alapján elmondható, hogy a megjelentek 62 százaléka érintett a vizelettartási zavar valamely formájában – 44 százalék enyhe, 16 százalék középsúlyos, 2 százalék súlyos –, ami hasonló eloszlást mutat, mint az előző évi eredmények. Tavalyhoz hasonlóan azt is vizsgálták a szervezők, hogy a megjelentek mennyire tartják magukat tájékozottnak, illetve milyen információforrásokból tájékozódnak legszívesebben. Ennek alapján a megkérdezettek több mint a fele azt nyilatkozta, hogy kevés vagy nagyon kevés információja van a témáról, és mindösszesen 6 százalék állította, hogy mindent tud az inkontinenciáról.

Ami az információforrások kedveltségét illeti, továbbra is kimagasló a háziorvos szerepe (56% említi). A megkérdezettek 16 százaléka barátoktól, családtagoktól, ismerősöktől, további 15 százalék pedig a gyógyszerésztől kérne információt, tanácsot. Sajnos továbbra is mintegy 12 százalék azoknak az aránya, akik senkitől sem mernek/tudnak érdeklődni - s mivel ezek az arányok a tanácsadáson most megjelentekre vonatkoznak, tehát akik immár tudatos lépéseket tettek, a teljes népesség körében sokkal rosszabb lehet a helyzet.

A fenti eredmények tükrében elmondható, hogy a vizelettartási zavarról továbbra is nehezen beszélnek az érintettek, de a program tanulsága, hogy a háziorvos mellett tevékenykedő körzeti ápolók lehetnek azok a „partnerek”, akik az érintettek tájékoztatásában és ellátásában kulcsszerepet vállalhatnak. Mindazonáltal az elmúlt két év eredményei is mutatják, hogy még sok a tennivaló, továbbra is minél szélesebb körben kell felhívni a figyelmet a vizelettartás problémájára és minél több érintettet tájékoztatni a megfelelő és életminőséget javító kezelési lehetőségekről. Ezen okokból kiindulva a szervezők a kezdeményezés további folytatását tervezik.

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS