Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Atomska Banja, azaz Atomfürdő – rehabilitáció és különös élmények Szerbiában

Szerbiában, a Vuján és Bukovik hegység ölelésében, a Banje folyó partján található egy aprócska település, Gornja Trepča, mely különleges gyógyvízforrásáról és az Atomska Banja rehabilitációs központról híres.

Az Atomska Banja vezetősége meghívására négy magyar SM-betegnek nyílt lehetősége októberben egy kéthetes komplex kúra kipróbálására a kórházban.

Gornja Trepča egyetlen főutcából áll, amelyen váltakozva sorakoznak az újonnan épített, szép, takaros kis házak, szállók és a félig elkészült, gyakran csak összetákolt, elhagyatott, és az idő martalékává lett kis kunyhók, házikók.

Érezhető a szegénység, az emberek mégis mindig mosolyogtak és jókedvűek voltak. Bár szerbül egyikünk sem tudott, az orosz és német nyelvtudásunk segítségével szinte tökéletesen sikerült kommunikálni velük. Kaptunk tőlük almát, körtét, diót, vagy éppen meghívtak a lakássá átalakított lakókocsi előtti kis teraszkára kávézni.

A gyógyvízforrás és a körülötte felépült klinikai tömb, az Atomska Banja a végtelen hosszúságúnak tűnő főutca végén található. A klinikai épületek mögött már csak a dimbes-dombos vidék, az óriásira nőtt fák és a természet csöndjében megbúvó, de élénk, bordós-pirosas színével már távolról is csalogató kis ortodox templom található. Az egyszerűségével lenyűgöző ikonosztázzal díszített kis templomban mindenki megtalálja azt a belső, csöndes, boldog magányt, ami már-már gyógyítóan hat az idelátogató beteg lelkek számára.

 

Az Atomska Banja egy rehabilitációs központ, ahol a gyógyításon kívül, azaz a modern balneo- és klímaterápia segítségével zajló rehabilitáción túl különösen nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra, az egészségmegőrzésre és a betegségmegelőzésre. A rehabilitációt végző szakemberek, orvosok, gyógytornászok, gyógymasszőrök stb. legfontosabb célkitűzése, hogy a gyógyulni vágyó pácienseket komplexen kezeljék, nemcsak a betegségüket, hanem az egész személyiségüket, a lelküket is ápolják. És éppúgy igaz ez a recepciósokra, a biztonsági őrökre, a konyhás nénikre, de még a helybeli lakosokra is, akik kedves mosolyukkal és igyekezetükkel, hogy valamilyen közös nyelv vagy kommunikációs eszköz segítségével beszédbe elegyedjenek velünk, mindig jókedvre derítettek.

Az Atomfürdőben elsősorban sclerosis multiplexes, illetve egyéb mozgásszervi neurológiai és reumatológiai betegek, valamint gasztroenterológiai (emésztőrendszeri), szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdő páciensek rehabilitációja és kezelése folyik. A betegek komplex balneoterápiás kezelésben részesülnek, amely magába foglalja a gyógyfürdőkúrát és a különböző gyógyvizes kezeléseket: a víz alatti sugármasszázst, a termálásványvízben való fürdést és az ásványvíz belsőleg való alkalmazását ivókúra formájában.

Az itt található gyógyvíz alkáli-hidrokarbonátot, oligoásványokat és szelént tartalmaz. Igazán különlegessé az teszi, hogy a szokásos kálium, kalcium, magnézium, nátrium, klorid, szulfát, klór, bárium, réz és cink ásványi anyagok mellett olyan, a gyógyforrásokban csak ritkán található elemeket is tartalmaz, mint az alkálifémek közé tartozó cézium, a radon és a rádium, továbbá a rubídium, strontium, lítium, kobalt, vanádium, titán és urán. Összetétele miatt enyhén radioaktív a 29,8°C fokos termálásványvíz.

 

Sokan talán még ma is megijednek a radioaktív termálvíztől a radikoaktivitása miatt, hiszen köztudott, hogy a radikoaktivitás, különösen a radon káros az egészségre és krónikus degeneratív betegségeket, szervi és idegrendszeri elváltozásokat okoz. A káros hatások mellett ma már azonban bizonyított a pozitív egészségügyi hatása is, és alkalmazzák is a gyógyításban hazánkban is különféleképpen: radonbarlangban légzésterápiaként, illetve a radontartalmú termálfürdőkben balneoterápiaként. A radioaktív víz tehát csak abban az esetben válhat veszélyessé, ha a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségben és huzamosabb ideig kerül a szervezetbe, azaz nem gyógyítási céllal és nem gyógyintézetben orvosi felügyelet mellett és rendszeres ellenőrzés nélkül. Az Atomska Banjaban a kúra megkezdését minden esetben egy alapos neurológiai és belgyógyászati kivizsgálás előzi meg, és ha az EKG vagy egyéb vizsgálatok, illetve egyéb vagy korábbi betegségek miatt ellenjavalt a gyógyvízkúra alkalmazása, nem engedélyezik a beteg számára a balneoterápiás kezeléseket. A radioaktív hidro- és balneoterápiának is megvannak tehát a szigorú indikációi és kontraindikációi, azaz javallatai és ellenjavallatai. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a kezelések nem helyettesíthetik a gyógyszeres kezeléseket, hanem kiegészítő terápiaként alkalmazandók. A gyógyszeres terápia fontosságát bizonyítja, hogy az SM-betegeknek az immunmoduláns injekciókat a kórház ápolóinak a felügyelete mellett az orvosi szobában kellett beadniuk, vagy maguk az ápolók adták be.

A fürdő- és ivókúra formájában alkalmazott radioaktív ásványvíz a bőrön keresztül és belsőleg is kifejti gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását. A kutatások szerint az immunrendszerre is hat, immunológiai folyamatokban való moduláló hatásával magyarázható jótékony hatása a sclerosis multiplexes betegekre.

A hidroterápiás kezelések a termálásványvízben történő passzív fürdőzésből és vízalatti sugármasszázs vagy tangentor kezelésekből állnak. Ezek során az asszisztens egy rugalmas csőből nagynyomású vízsugárral masszírozza a fájdalmas testrészeket, spasztikus izmokat. A masszázs és a víz hatékonyan csillapítja a fájdalmat, csökkenti az izomfeszülést és oldja a stresszt.

A gyógyvizes kezelésen kívül alkalmazzák még a szokásos rehabilitációs kezeléseket: gyógymasszázst, gyógytornát, mágnesterápiát, fizikoterápiát és klímaterápiát is. Az SM-betegek esetében alkalmazott kineziterápia, azaz gyógytorna, jelentős mértékben eltér az itthon alkalmazott gyógytornától. Sokkal radikálisabb, kímélő gyógytornának egyáltalán nem nevezhető. A foglalkozások általában egy vagy másfél órásak, középpontjukban a speciális izomnyújtó és lazító gyakorlatok, kimozgatások állnak, amelyeket a gyógytornászok végeznek a betegeken. A hatékonyságuk, eredményességük viszont vitathatatlan, mivel valamennyiünk esetében nagymértékben csökkentette az izommerevséget, javította a koordinációs zavart és bizonytalan járást. A speciális gyakorlatsor rendszeres elvégzése és a gyógytornászok folyamatos korrigálása segítségével kellőképpen elsajátíthatóak a gyakorlatok, amelyeket a továbbiakban otthon is önállóan lehet alkalmazni. Csak az első 2-3 alkalmat kellett túlélni, utána már a gyógytorna is felüdülés volt, és a hazatéréskor már hiányzott.

 

A rehabilitációs kezelések remek alkalmat adtak a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) már meglévő és eredményesen működő nemzetközi kapcsolatainak további bővítésére is. Az Atomska Banját főleg Szerbiából, Montenegróból, Bosznia-Hercegovinából keresik fel a sclerosis multiplexben szenvedők, de sok SM-beteggel vehettük fel a kapcsolatot, akik Svájcból, Németországból, Izraelből, illetve Oroszországból érkeztek. Főként a Szentpétervári SM szervezet néhány tagjával alakítottunk ki szoros kapcsolatot.

Sikeres tárgyalásokat folytattunk a rehabilitációs intézet igazgatójával és főorvosával is további közös szakmai rendezvények szervezéséről, nemzetközi pályázatokon való közös részvételről, együttműködésekről és a magyarországi SM-betegek Gornja Trepča-ban történő rehabilitációs kezelésének lehetőségeiről. A nemzetközi kapcsolatépítés sikerét jelzi a Vajdasági Sclerosis Multiplex Szervezettel kötött Együttműködési megállapodás, amelynek értelmében törekszünk közös szakmai programok kidolgozására, a határon túli civil betegszervezettel való szoros kapcsolat és együttműködés kialakítására, nemzetközi és EU-s pályázatokon, közös projektekben való részvételre.

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS