Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Az SM folyamata

Bár a betegség számos aspektusát illetően vannak még kérdőjelek az orvosok előtt, az SM folyamata három alapvető lépcsőfokban leírható.

Demyelinizáció

SM-ben a gyulladásos folyamatok az idegsejtek velőshüvelyének károsodását illetve pusztulását eredményezik. A folyamatot demyelinizációnak hívják, a demyelinizált területeket pedig "plakk"-nak vagy "lézió"-nak, mely akkor válik láthatóvá, ha az adott terület több axonját érinti. Mivel a léziók túlnyomórészt a fehérállományt érintik, az SM-et "fehérállományi betegség"-nek nevezik. A myelinvesztett axonok vezetési képességének károsodása az SM-es epizód (shub) alatt észlelt idegrendszeri tünetekben nyilvánul meg. Mivel a demyelinizációs régiók helye nem megjósolható, a neurológiai károsodás mértéke is különböző.

Neurodegeneráció

A gyulladás csillapodtával a károsodott myelin pótlódik, a neurológiai tünetek megszűnnek, ebből fakad az SM-es rohamok epizódikus jellege is. Súlyos, elhúzódó demyelinizáció esetén a neuronok károsodhatnak még mielőtt a myelin védőburok újraformálódna.

Plakkképződés- axondegeneráció

Az elfajult idegsejtek és axonok helyén funkció nélküli hegszövet képződik, mely tartós idegrendszeri működészavart okoz.

Forrás: sminfo.hu

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS