Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Kimutatják az agyi PML fertőzés kockázatát

Sclerosis multiplex vagy Crohn-betegség miatt natalizumabot kapó betegek körében a közelmúltban engedélyezte az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) egy ritka agyi fertőzés, a progresszív multifokális leukoenkefalopátia (PML) kockázatát kimutatni képes teszt forgalmazását.

A PML rendszerint súlyos károsodással vagy halállal járó betegség, amelyet jelenleg nem lehet kezelni, gyógyítani vagy megelőzni. Azt sem lehet biztonsággal megállapítani, hogy kiben fog kifejlődni. Az úgynevezett réteges JVC antitest ELISA teszt, a többi klinikai adattal együtt hozzásegítheti az orvosokat, hogy meghatározzák, milyen valószínűséggel várható, hogy PML alakuljon ki az SM és Crohn-betegekben. Így lehetővé válik, hogy az orvosok és a betegek megfontolják a natalizumab kezelés folytatásának előnyeit és kockázatait - számol be a teszt alkalmazásáról a Medical Online cikke.

Rizikótényezők, amelyek a natalizumabbal kezelt betegekben a PML kialakulásának kockázatát:

  • anti-JVC antitestek jelenléte, ami a JVC-vel való korábbi találkozást igazolja;
  • tartós (2 évnél hosszabb) natalizumab kezelés;
  • kezelés az immunrendszert gyengítő gyógyszerekkel, azaz immunszuppresszánsokkal (pl. mitaxantrone, azathioprine, methothtexate, cyclophosphamide, mycophenolate mofetil) a natalizumab kezelés előtt.

A PML kialakulásának valószínűsége akkor a legnagyobb (11/1000), ha mindhárom kockázati tényező jelen van.

A John Cunningham vírus (JVC) egy közönséges vírus, amellyel a legtöbb ember találkozik élete során, és általában ártalmatlan. Az olyan személyeknél azonban, akiknek meggyengült az immunrendszere, mint például az immunmodulátor szereket – ilyen a natalizumab is – kapó betegeknél, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a JVC PML-t okoz bennük.

Az FDA úgy vizsgálta a réteges JVC antitest ELISA tesztet, mint egy kis-közepes kockázatú egészségügyi eszközt, amely újszerű és eltér a már forgalomban levő eszközöktől. Emellett az FDA bejelentette, hogy megváltoztatja a natalizumab tájékoztatóját is, amelybe ezentúl bele kell foglalni, hogy az anti-JVC ellenanyagok jelenléte egy nemrég felfedezett kockázati tényezője a PML-nek.

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS