Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Többet tudunk a sclerosis multiplexről mint valaha, a kutatók mégis keresik a betegség okát. Úgy gondoljuk, hogy az SM autoimmun betegség. Az autoimmunitás azt jelenti, hogy a szervezet védekező rendszere megtámadja a saját szöveteket is.

A betegség tüneteit az immunrendszer kóros aktiválódása miatti myelinhüvely károsodás okozza. Kialakulásában az elterjedésénél említett környezeti tényezők mellett örökletes és vírusos tényezők is szerepet játszanak.

Bár a betegség számos aspektusát illetően vannak még kérdőjelek az orvosok előtt, az SM folyamata három alapvető lépcsőfokban leírható.

Sclerosis multiplex vagy Crohn-betegség miatt natalizumabot kapó betegek körében a közelmúltban engedélyezte az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) egy ritka agyi fertőzés, a progresszív multifokális leukoenkefalopátia (PML) kockázatát kimutatni képes teszt forgalmazását.

Nagy teljesítményű agyi szkennerrel sikerült kimutatni, hogy a szklerózis multiplexben (SM) szenvedő páciensek agyában az eddig ismert léziókon kívül más agyterület is érintett, csökkent a thalamus mérete.

A sclerosis multiplex progressziója egyénenként változó – nincs két egyforma eset. Mindazonáltal a tünetek mintázata és gyakorisága alapján négy kategória különíthető el.

Sok SM-es betegnél hosszú időn keresztül nem jelentkeznek tünetek. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az SM látszólag inaktív fázisaiban is folyamatosan zajlik a központi idegrendszeri károsodás.

Ha a központi idegrendszer bizonyos részein tönkremegy az idegrostok velőhüvelye, a mozgások (reflexek) és/vagy a látás zavarával jellemezhető Sclerosis multiplex alakul ki.

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS