Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Összefüggés a sclerosis multiplex és a fejfájás között

A Rostocki Orvostudományi Egyetem Neurológiai Klinikájának kutatói összefüggést fedeztek fel a sclerosis multiplex és a gyakran fellépő fejfájás között.

A kutatásban részt vevő neurológusok és pszichológusok sikeresen bizonyították, hogy különösen fiatal női SM-betegek szenvednek fejfájásos megbetegedésben. Ennek a felismerésnek messzemenő következményei lehetnek az eddig még gyógyíthatatlan SM korai diagnózisának és időben elkezdett terápiájának tekintetében.

A fejfájáskutatással foglalkozó professzor dr. Peter Kropp (Rostocki Orvostudományi Egyetem Orvosi Pszichológiai és Szocilogógiai Intézete) megállapította, hogy a fejfájások esetében nem a szokásos migrénről, illetve migrénes fejfájásokról van szó, hanem az SM-mel összefüggésben, illetve annak következtében jelentkező fájdalmakról, fejfájásról, mintegy az SM-tünetéről beszélhetünk. Az SM a központi idegrendszer krónikus gyulladásos megbetegedése, mely hosszútávon súlyos károsodásokhoz vezet – a látászavaroktól a mozgásképtelenségig nagyon széles spektrumon mozognak a tünetek, a betegséggel járó károsodások.

A kutatócsoport 200 SM-beteget vizsgált meg. A vizsgálat során megállapították, hogy 70%-uk szenved fejfájástól, főként fiatal nők. Ez a felismerés annyiban meghatározó és a további kutatásokat tekintve előremutató, hogy mindeddig nem vizsgálták az SM és a fejfájás közötti összefüggéseket. Ez az összefüggés segíthet az SM korai diagnosztizálásában. Az esetek nagy részében ugyanis a krónikus fejfájással jelentkező betegek esetében nem vagy csak nagyon ritkán merül fel az SM gyanúja, mivel a fejfájás nagyon gyakori tünet és többféle kórok esetén is fennállhat. A kutatócsoport vizsgálatai alapján azonban érdemes fontos differenciál-diagnosztikai szempontként tekinteni rá, s ezzel is lehetővé válik az SM minél korábbi diagnózisa. Ennek köszönhetően pedig időben elkezdhető a személyreszabott immunmoduláns terápia, amely nagy mértékben befolyásolja a betegség későbbi lefolyását, mivel csökkenti az SM aktivitását,  az állapotrosszabbodások számát és ezáltal hosszabb ideig biztosíthat egy jobb életminőséget az SM-ben szenvedők számára.

Forrás: Rostocki Egyetem sajtóközleménye (Pressemitteilung Universität Rostock)

2014. 01. 10.

 

 

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS