Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

A Sclerosis Multiplex és a D vitamin

A sclerosis multiplex autoimmun betegség, a saját immunrendszer támadja meg a szervezetet. A pontos ok még nem ismert, de úgy tűnik, genetikai és külső tényezők kombinációja okozhatja a betegséget.

A sclerosis multiplexnek ma még nincs olyan ellenszere, mely a teljes gyógyuláshoz vezetne, de vannak készítmények, melyek megállíthatják a romlást, illetve jobb életkörülményeket biztosíthatnak.

A legújabb kutatási eredmények szerint a D-vitaminban gazdag diéta pl. jelentős mértékben nyújthat védelmet a sclerosis multiplex betegséggel szemben.

A híres New England Journal of Medicine szerint a D-vitamin hiány mára világméretűvé vált az emberekben.

Sok híreszteléssel ellentétben, a D-vitamin nem csak a csontokat érinti. Az utóbbi időben a kutatók újrakezdték a kutatásokat a D-vitaminnal, és számos új és érdekes tanulmány látott napvilágot ebben a témában.

A D3 vitamin pótlása szükséges. Viszonylag sok kell belőle. A D3 vitamin egyike azoknak a kevés vitaminoknak, amelyet a test a napfény segítségével képes saját maga előállítani egy összetett folyamaton keresztül. Egy nem rég megjelent tanulmányból azonban kiderült, hogy a szaúd-arábiai emberek 83%-a D-vitamin hiányos, pedig Szaúd-Arábiánál nem nagyon találhatunk naposabb helyet a Földön. A nap tehát önmagában nem elég.

Egy Minnesotában folytatott tanulmány kimutatta, hogy a vizsgálatba bevont 150 iskolás gyerek és felnőtt 93%-a D-vitamin hiányban szenved. Ugyanennek a tanulmánynak a keretein belül a világhírű Mayo Klinika rámutatott arra is, hogy az afro-merikaiak, kelet-afrikaiak, latin-amerikaiak, és amerikai őslakosok 100%-a D-vitamin hiányban szenved. Ez egy valóban meghökkentő eredmény.

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin szerepet játszhat az autoimmun betegségek megelőzésében, a szervezet elsavasodásának megszüntetésében, és jótékony hatással lehet olyan betegségekre, mint a Sclerosis Multiplex, a Rheumatoid arthritis, bizonyos rák típusok (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, prosztata rák, stb.).

Az alacsony D-vitamin szint különböző állapotokhoz, betegségekhez köthető: néhány rákos elváltozás, izom gyengeség, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, skizofrénia, és sclerosis multiplex.

A D-vitamin ajánlott napi dózisa 400 IU-ban van meghatározva (nemzetközi egység). Ez a mennyiségű D-vitamin az abszolút minimum, amire a testnek szüksége van ahhoz, hogy elkerülje a katasztrofális egészségügyi problémákat.

A D-vitamin biztonságos. Nagyon sok ember keveri a D-vitamint az A-vitaminnal. Szükségünk van mindkét vitaminra, hogy megőrizzük egészségünket, a D-vitamin az A-vitaminnal szemben azonban akkor sem toxikus, amikor nagyobb dózist veszünk be. A félelem a D3 vitamin túladagolásától tehát teljesen alaptalan. Már régen elmúlt az az idő, amikor 100 ezer egységeket adogattak be kis gyermekeknek, ami a 60-as évek jellemző gyakorlata volt. Ezek a mega-dózisok gyakran okoztak vesekövességet, de az ajánlott minimum dózis tízszerese sem képes ilyen hatást kiváltani. Sok kutató a D vitamint nem is vitaminnak, hanem hormonnak nevezi (szintézisét, hatásmechanizmusát tekintve ez teljesen jogos, hiszen sokkal inkább hormon, mint vitamin).

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS