Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Nemzetközi kapcsolatok

Évek óta tudatosan építi a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) és a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) is a nemzetközi kapcsolatait. A befektetett energia több területen már mostanra is megtérülést hozott.

A nemzetközi színtéren való jelenlétnek ugyanis nem célja, hanem csak eszköze az egymás rendezvényein való jelenlét, a valódi cél a közös programok kidolgozása és nemzetközi pályázati támogatások elnyerése. A magyar-szlovák-cseh-lengyel együttműködés eredményeként nyert a Visegrádi Alaptól az MSMBA 2011-ben 7200 eurót (2,1 millió forintot) a pécsi nemzetközi SM konferenciára, 2012-ben pedig 10 ezer eurót (közel 3 millió forintot) a szeptemberi budapesti SM napra. A szlovák együttműködésnek köszönhetően juthatnak ki immáron rendszeresen hazai SM betegek is a szlovákiai abilimpiára, amelynek mintájára idehaza is elindulhatott az évről-évre egyre több beteget bevonó képességek és készségek versengése. A Csongrád megyei egyesület a szerbekkel, a Békés megyeiek a románokkal kooperál.

Egy állandó nemzetközi kapcsolattartó révén több nemzetközi szakmai fórumban is képviselik a magyar SM betegeket. Az MSMBA tagja az Európai SM Rehabilitációs Centrumok Hálózatának (RIMS), az SMBOE pedig társult tagja az Európai SM Platformnak (EMSP). Az EMPS 2012-es májusi konferenciáján már felmerült, hogy a jövőben egy következő európai SM betegfórumnak az SMBOE-val együttműködésben immár akár Magyarországot is el tudnák képzelni a kontinens legnagyobb SM betegszövetségének döntéshozói.

Magyarország-Szerbia: más ország, közös célok

2011-ben megjelent a magyar-szerb együttműködés eddigi eredményeit összefoglaló füzet: az óbecsei egyesület szeptemberben ugyanis pályázó partnerként vett részt a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) által támogatott kecskeméti nemzetközi SM civil kerekasztal rendezvényén, s ott a Csongrád Megyei SM Egyesület után immár a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvánnyal (MSMBA) is együttműködési megállapodást kötött.

A pályázat feltétele volt, hogy egy kiadványban be kell számolni az eddigi eredményekről, s arról, milyen hozadéka lehet az együttműködésnek a magyarországi és a szerbiai betegek számára. A partnerek a rehabilitációs gyakorlatok kölcsönös elsajátítását, s különféle nemzetközi pályázatokon való közös indulást emelték ki, amit egy-egy ország önmagában nem tud kihasználni, csak ha összefog másokkal. A megvalósításhoz ugyanis nemzetközi partnerek kellenek, mert mind az Európai Unió, mind más nemzetközi szervezetek díjazzák a határokon átnyúló szakmai kooperációt.

Magyar-cseh együttműködés: tapasztalatcsere az érdekképviseletek között

A szlovák országos SM szövetséggel való aktív kapcsolat után a csehországi betegszervezettel is együttműködési megállapodást írt alá a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) Prágában 2010-ben, a cseh civil érdekképviselet nemzetközi tanácskozásán.

Prágába, a csehországi SM betegek civil szervezetének 8. nemzetközi konferenciájára volt hivatalos a hazai küldöttség a közelmúltban, s ott sor került a cseh-magyar együttműködési szerződés aláírására is – tájékoztatta a SejtMag magazint Ván Ágnes, az SMBOE elnöke.

A fő tudományos programok között orvosi előadás hangzott el a káros szenvedélyek, a dohányzás és az alkohol SM betegekre gyakorolt romboló hatásáról, dr. Eva Havrdová beszélt az új terápiák és a vitaminok jelentőségéről, a gyerekeknél diagnosztizált sclerosis multiplexről, illetve a hallgatóság képet kapott a cseh társadalombiztosítás gondjairól, a támogatások hiányosságairól is.

Dr. Libuse Boháková a testmozgásról és izomerősítésről tartott összefoglalójában hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a betegek aktívan próbáljanak tenni erőnlétük megtartásáért, ezzel elkerüljék, illetve lassítsák a leépülést, az izmok legyengülését, sorvadását. Dr. Jirí Fiedler, a pilzeni SM központot mutatta be, majd egy SM nővérek bevonásával elindított programot ismertettek, amely keretében SM betegeknek és hozzátartozóknak nyújtanak anonim módon telefonos segítséget a testi és lelki kihívások leküzdésében.

A második szekcióban Karel Hrkal, az egyesület elnöke és Daniela Kopecká, a szervezet egyik munkatársa számolt be arról, a pályázatok révén miként képezik a média adta lehetőségek kiaknázására, a számítógép használatára vagy épp pályázatírásra a civileket – ebben igen hasonló a cseh és a hazai gyakorlat. Ezt követően számolt be Ván Ágnes a magyar, illetve Jarmila Fajnorová a szlovák SM közösségek működéséről és erőfeszítéseiről.

Szlovák-magyar együttműködés

Szlovák-magyar együttműködés: lépésről-lépésre alakult kapcsolatok

A Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete és a Szlovák Sclerosis Multiplexes Országos Egyesület közötti partnerség az elmúlt évek folyamán egyre szorosabb kapcsolattá fejlődött.

A kapcsolatfelvételt, majd az együttműködési szerződés aláírását követően az elmúlt időszakban már jó néhány alkalommal volt jelen a két közösség delegációja egymás kulturális rendezvényein, tudományos tanácskozásain és az immár hagyománnyá vált Abilympia is jó alkalom a kapcsolatok ápolására és elmélyítésére.

Hogyan alakult a két szervezet kapcsolata?

A SMBOE az első, szlovák-magyar együttműködés megvalósítására irányuló pályázatát a Nemzeti Civil Alapprogram Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma 2007. évi II. fordulós pályázati kiírására küldte be. A pályázatot a Kollégium 2008. február 25-én elbírálta, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2008. március 17-én azt jóváhagyta, a pályázat megvalósítását 500.000 Ft támogatásban részesítték.

Az első találkozás

A Szlovák Sclerosis Multiplexes Országos Egyesület meghívta a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesület vezetőségét a 2008. március 30-31-i Közgyűlésre Pozsonyba. A meghívásnak eleget téve kiutazott: Ván Ágnes elnök, Baráth Éva ügyintéző titkár, valamint még három sm beteg Magyarországról.

A második találkozás

Magyarországon először 2007-ben rendezett az SMBOE SM betegek részére „Mozgás és életmód” tábort.

2008-ban újra meghirdette a tábort, ahová a magyar betegek mellé szlovák SM betegeket is meghívtak, hogy azok megismerkedhessenek az itteni módszerekkel, lehetőségekkel. A találkozó lehetőséget adott a személyes ismeretségek, barátságok megerősítésére is.
A magyar SMBOE kihelyezett vezetőségi ülést tartott a tábor helyszínén, ahol a vezetőség találkozott a szlovák vendégekkel és előzetes egyeztető tárgyalásokat folytatott az Együttműködési szerződésről. Megegyezés született abban, hogy a szerződés aláírása Zvolenben (Zólyom) fog történni, 2008.május 17-én, ahová a szlovák partner meghívta az SMBOE vezetőségét.

A harmadik találkozás

Zólyom (Zvolen) Besztercebányától (Bankská Bystrica) 18 km-re délre, a Garam folyó kanyarulatában fekszik. A 13. századi vár a városközpontban található. A várban született 1554-ben Balassi Bálint költő.

Ide hívta meg a Szlovák Sclerosis Multiplexes Egyesület a magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének vezetőségét, hogy részt vegyenek egy kiemelkedő országos eseményen és aláírják a két országos egyesület elkészült Együttműködési szerződését. Az események 2008.május 17-én 10 órakor kezdődtek a város főterén felállított színpadon. A téren helyet foglaló SM betegek Szlovákia minden területéről érkeztek.
A magyar delegáció részéről Ván Ágnes, az SMBOE elnöke mondott rövid köszöntőt. A kellemes délelőtt után közös ebéd következett. Ebéd után tovább folyt a vendégek és a vendéglátók tapasztalatcseréje, majd délután aláírták a dokumentumokat. Másnap közös városnézés és várlátogatás volt a hazaindulás előtti program.

Az együttműködési megállapodás dokumentumai itt találhatók:

Együttműködési megállapodás - magyar nyelven

Együttműködési megállapodás - szlovák nyelven

 

KÖZELGŐ ESEMÉNYEINK

Nincs következő esemény ebben a kategóriában

SM MAGAZIN

 

A SM Magazinban hasznos cikkeket olvashat a Sclerosis Multiplexről, informálódhat egyesületünk híreiről, rendezvényeinkről, pályázatainkról.

A SM Magazin korábbi számait ide kattintva megtekintheti!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS